Αρχική Χάρτης Πλοήγησης Αναζήτηση
 
12

 

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νομού Λέσβου και τ. Υπουργός Νίκος Σηφουνάκης, με αφορμή την 24ωρη πανελλαδική, πανεργατική απεργία που έχουν εξαγγείλει για αύριο Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου η Γ.Σ.Ε.Ε. και η ΑΔΕΔΥ, προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το πλέον καυτό ζήτημα που απασχολεί την κοινωνία, δηλαδή το ασφαλιστικό, αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. , όχι μόνο ερασιτεχνικά, αλλά και βαθιά συντηρητικά. Οι πολίτες, οι φορείς, τα Συνδικάτα, τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, εμπαίζονται εδώ και πολύ καιρό από την Κυβέρνηση, η οποία μέσα από ένα προσχηματικό διάλογο -  στον οποίο προσήλθε χωρίς θέσεις και προτάσεις - επιχειρεί ανοικτά να αποδομήσει και να συρρικνώσει τον δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης.
Το ασφαλιστικό αποτελεί υψίστης σημασίας Εθνικό θέμα.
Γι αυτό και δουλέψαμε και στο Κυβερνητικό μας Πρόγραμμα.
Γι αυτό προσήλθαμε και παραμείναμε στον διάλογο στη Βουλή. Μόνο βέβαια που αυτό ήταν ένας προσχηματικός διάλογος, που ανάγκαζε σταδιακά κόμματα, συνδικάτα και φορείς να αποχωρήσουν. Επειδή οι ευθύνες μας ως Αξιωματική Αντιπολίτευση είναι αυξημένες, παραμείναμε μέχρι τέλους, καυτηριάζοντας τις παλινωδίες της Κυβέρνησης και αποκαλύπτοντας την κρυφή της ατζέντα.
Παρουσιάσαμε και καταθέσαμε εκ νέου τις προτάσεις μας στη Βουλή. Η Κυβέρνηση όμως συνέχισε και συνεχίζει την κοροϊδία και τις αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της.
Γι' αυτό και αντιστέκεται το σύνολο της κοινωνίας.
Είναι πλέον η ώρα της αλήθειας για όλους και πρωτίστως για την Κυβέρνηση καθώς στα αυτιά του κάθε καλοπροαίρετου πολίτη ηχούν ακόμα τα τρία προεκλογικά «δεν» του κ. Καραμανλή για το ασφαλιστικό. Σε αυτές τις ώρες ευθύνης για το ασφαλιστικό το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο θα δώσει ένα μεγάλο αγώνα δίπλα στους πολίτες και στους κοινωνικούς φορείς για να μην περάσουν τα μέτρα της Κυβέρνησης, αλλά θα συμμετάσχει σε κάθε γόνιμη προσπάθεια διαλόγου για βιώσιμη λύση του ασφαλιστικού που θα ξεκινήσουν οι Συνδικαλιστικοί και κοινωνικοί φορείς.

Το ΠΑΣΟΚ  κλιμακώνει καθημερινά την αντίδραση του, μαζί με τα Συνδικάτα, τους κοινωνικούς φορείς, τους πολίτες και τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Η θέση μας είναι σαφής: «ανατροπή τώρα της κυβερνητικής πολιτικής» που μεθοδεύει το κτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την περικοπή των συντάξεων, την αύξηση των ορίων ηλικίας και των εισφορών, την υφαρπαγή των πόρων υγειών ταμείων για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες που έχει δημιουργήσει η οικονομική - δημοσιονομική πολιτική της Κυβέρνησης.
Είμαστε ειλικρινείς προς τον Ελληνικό λαό. Δεν κρύψαμε τις θέσεις μας, δεν είπαμε μεγάλα λόγια προεκλογικά. Στο Κυβερνητικό μας Πρόγραμμα που παρουσιάσαμε στον Ελληνικό λαό, υπήρξε  πλήρες κεφάλαιο με τις θέσεις και τις προτάσεις μας για το ασφαλιστικό.
Δεν είχαμε κρυφή ατζέντα, όπως η Ν.Δ .
Εμείς θέτουμε ως βασικούς πυλώνες για μια δίκαιη και βιώσιμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού :
- Ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, στο πλαίσιο της τριμερούς χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού και ενίσχυση του Δημόσιου χαρακτήρα της ασφάλισης.
- Καθιέρωση της βασικής σύνταξης, που θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ως κοινής αφετηρίας για όλες τις συντάξεις.
- Αναμόρφωση και διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων για την χορήγηση του ΕΚΑΣ και διπλασιασμός των δικαιούχων του.
- Για τους αγρότες, θεσμοθέτηση  βασικής σύνταξης των 550 ευρώ για τον μεμονωμένο αγρότη και 950 ευρώ για το ζευγάρι αγροτών.
- Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης να προβλέπουν, διατήρηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, του ύψους των συντάξεων και των εισφορών.
- Δημιουργία Εθνικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης, μέσω του οποίου διασφαλίζεται η βιώσιμη προοπτική για το σύστημα, αλλά και τα δικαιώματα των επόμενων γενεών».